0418 174 596

Love House

Project Title

Love House

Location

Geelong, Victoria

Project Budget

$650,000

Builder

TBC

Completed

TBC

Project Description

A tight suburban site within a heritage overlay and south facing backyard demands a considered design response in order to create a contemporary addition that fully considers site, context, access to sun and natural daylight, natural ventilation, outlook and connection to external spaces – the key design principals of the Love House.

The first of four key design moves was to separate the addition from the original dwelling by way of a link gallery, with a low roof that connects under the original roof form. This helps define the original dwelling from the contemporary addition. This is an approach often taken by our office.

The gallery allowed a deck courtyard to separate the addition to encourage winter sun penetration into new living zones. The winter sun then interacts with the thermal mass of the new polished concrete floor slab to provide passive heating. This separation aids natural light and ventilation throughout the entire dwelling. The deck is a sunny outdoor space with minimal overshadowing from existing structures.

The main outdoor entertaining area associated with the pool has been located adjacent to the Garaging at the rear of the site, setback from the south side of the double storey addition so to maximise access to sunlight, to make this area usable for more of the year.

All new living areas face north, the main living zone at ground level is connected both to the deck and the pool area via high performance double glazed sliding doors. High performance window assemblies have been incorporated throughout.

Ryan Thompson Architect Love House East Geelong
Ryan Thompson Architect Love House East Geelong
Ryan Thompson Architect Love House East Geelong

Pin It on Pinterest

Share This